loader image

“Door de krapte op de arbeidsmarkt creëren we kansen voor mensen die niet direct een hele functie, maar wel bepaalde werkzaamheden kunnen uitvoeren”

Met 3000 medewerker en 200 vrijwilligers behoort het Bravis Ziekenhuis tot één van de grootste werkgevers in Roosendaal en Bergen op Zoom. Ze doen het landelijk gezien ook nog eens opvallend goed als je kijkt naar verzuim en inzetbaarheid. Google het even en je ziet ze in de top 3 van de Vernet Health Ranking staan. Het geheim achter zo’n prestatie is een supersterk HR beleid en bereidwillige managers die de mens altijd voorop stellen. Zo simpel als dat klinkt, zo veel lef is er voor nodig. Datzelfde lef is nodig voor inclusief ondernemerschap. Bij Bravis gebeurt dat al jaren. Om te bekrachtigen hoe belangrijk zij dit vinden, sloten ze zich onlangs aan als founder van MetWerk. “We willen inclusie ook buiten Bravis stimuleren.”

Mark Sijstermans leidt de afdeling logistiek waar er onder meer voor gezorgd wordt dat de meest gebruikte artikelen dagelijks aangevuld worden tot op de patiëntenkamers. 22  Medewerkers van die afdeling komen vanuit ontwikkelbedrijf WVS en dat betekent dat werk niet altijd vanzelfsprekend voor ze is geweest. “De intensieve samenwerking is jaren geleden ontstaan toen we als ziekenhuis voor een keuze stonden: behouden we het magazijn of besteden we dat uit?”, aldus Mark. “Dat laatste zou misschien wel efficiënt en handig zijn geweest, want alles komt dan kant en klaar binnen. We kozen voor het andere. Voor de sociale keuze.”

Inclusie is noodzakelijk voor succes
“Een bewuste keuze”,  vult HR manager Maaike van Gurp aan. “Als ziekenhuis zijn we er voor alle mensen in de regio. We doen er alles aan om met de medewerkers die er werken een afspiegeling van de maatschappij te vormen. Het betekent dat we daarom ook met mensen werken voor wie werk niet altijd vanzelfsprekend is.”

Maaike is trots op de logistieke tak van het ziekenhuis. “Naast het feit dat zo’n inclusieve aanpak bij mijn persoonlijke waarden en drijfveren past, vind ik Mark’s afdeling een voorbeeld van hoe er binnen Bravis concreet invulling wordt gegeven aan inclusief werkgeverschap. De visie krijg hiermee niet alleen betekenis, maar de bredere kijk van werkgevers op personeel is ook hard nodig. De arbeidsmarktkrapte is op dit moment hoog en neemt de komende jaren alleen nog maar verder toe. Met als gevolg dat er nu al bijna geen zorgmedewerkers meer beschikbaar zijn. Dat vraagt om flexibilisering en het creëren van kansen voor mensen die niet direct een hele functie, maar wel bepaalde werkzaamheden kunnen uitvoeren. “Door oog te hebben voor wat wel kan, kunnen er echt heel veel mensen meedoen en van betekenis zijn om de zorg te kunnen blijven geven die nodig is.”

De kracht van ontwikkeling
Mark’s afdeling draait al jaren op volle toeren. “Op het ogenblik hebben we zelfs zoveel mensen bij ons werken, dat we een flexibele schil hebben gerealiseerd bij ziekte en vervanging. Je kunt je voorstellen dat dit voor mij als teamleider voor rust zorgt. In de opstartfase was dat natuurlijk nog anders. Toen ging het echt stapje voor stapje. Ik kan wel zeggen dat de keuze om een jobcoach vanuit WVS bij ons op de werkvloer mee te laten draaien, een belangrijke was. Dat heeft ervoor gezorgd dat medewerkers vakbekwaam werden. Ofwel: hun taken volledig onder de knie kregen. Ondertussen werken een aantal van deze medewerkers – die noemen we hier groeiparels – ook op de afdelingen zelf en dus niet meer beschut in het magazijn. Kun je zien wat ontwikkeling met mensen kan doen.”

Inclusie binnen en buiten Bravis
De komende jaren mogen we nog meer inclusie verwachten binnen Bravis. “En niet alleen binnen Bravis”, benadrukt Maaike, “maar ook in onze regio streven we ernaar om inclusie uit te dragen. Het liefst samen met organisaties die dat doel ook hebben. Ik hoop van ze te kunnen leren en geïnspireerd te worden met andere mooie voorbeelden. Om die reden hebben we ons ook aangesloten als founder van MetWerk. Dat is toch de plek waar alles rondom inclusie in West-Brabant bij elkaar komt.”