loader image

Henri Verhagen van De Kroes is de voorzitter van MetWerk

Als het lukt, dan kom je als werkgever tot de conclusie dat inclusief ondernemen ook voor jou en je bedrijf meer oplevert”

De koekjesfabriek. Misschien wel de meest gebruikte omschrijving van De Kroes. Het familiebedrijf uit Oosterhout heeft inmiddels vier vestigingen, waarvan twee over de grens. Aan het roer staat Henri Verhagen. 55 jaar, getrouwd en vader van twee dochters. Hoewel in de spotlight staan nou niet bepaald zijn missie is, is opkomen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dat wel. “Er zitten nog teveel mensen thuis op de bank. Er wordt vaak gedacht dat er geen passend werk voor ze is, maar dat is er altijd. Er liggen kansen. Bovendien zie ik de meerwaarde voor werkgevers en weet ik zeker dat sociaal en succesvol ondernemen samen kunnen gaan. Met MetWerk wil ik me daarvoor inzetten.”

De keuze om van een multinational over te stappen naar een – toen nog – klein bedrijf maakte Henri twintig jaar geleden bewust. “Als ik iets wilde doen in dat grote bedrijf, had ik altijd mijn personeelsnummer nodig. Ze kenden me daar niet persoonlijk. Dat vond ik maar niks.” Hij runt de Kroes daarom vanuit de familiegedachte waarbij je elkaar écht kent en zelfs elkaars partners en kinderen. Al is dat nu wat lastig met vier vestigingen bekent hij. Zijn persoonlijke overtuiging is dat iedereen in Nederland ‘iets’ zou moeten doen. “Iedereen kan met een beetje inzet een bijdrage leveren aan onze samenleving. Niet iedereen is in staat om directeur te worden, maar met een beetje inspanning kan iedereen wel iets doen. Als je daarvoor staat – net als ik – dan zul je ook moeten zorgen voor banen die iedereen zou kunnen doen. Daarom is de Kroes al jaren ambassadeur van MidZuid, waar we al twintig jaar mee samenwerken. In onze vestiging in Weert werken we samen met de Risse Groep.”

Het schept verplichtingen

“Persoonlijk heb ik inclusief ondernemen an sich niet als belangrijke doel”, vertelt Henri als we hem vragen waarom hij het zo belangrijk vindt om het bieden van kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt onder de aandacht te brengen. “Mijn ambitie komt voort uit het feit dat ik vind dat iedereen mee moet doen in onze samenleving. Dat schept verplichtingen naar iedereen. Zowel naar mensen die nu nog op de bank zitten als naar werkgevers. Als iedereen mee moet doen, dan moeten er ook voldoende passende banen zijn. Dat laatste is niet eenvoudig in Nederland. Als werkgever heb je zoveel verantwoordelijkheden naar je medewerkers toe dat je al snel geneigd bent om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te vergeten. Je kunt het die werkgevers eigenlijk niet eens kwalijk nemen. Toch kan het anders, ben ik van overtuigd. Zeker als je samenwerkt met partijen als MidZuid en WVS, ATEA Groep of het UWV. En als het dan lukt, dan kom je als werkgever tot de conclusie dat inclusief ondernemen ook voor jou en je bedrijf meer oplevert. Dat is dan wel mooi meegenomen toch?

“Sluit je aan!”

Tegen werkgevers in de regio West-Brabant, want daar is MetWerk voor opgericht, wil Henri het volgende zeggen: “Sluit je aan. Als je enthousiast bent, maar zeker ook als je sceptisch bent of niet weet wat er allemaal mogelijk is. Werkgevers met positieve ervaringen moeten die veel meer delen met nog onervaren werkgevers. Ik weet zeker dat we er dan samen voor kunnen zorgen dat er niemand meer aan de kant staat.”

Over de Kroes

De Kroes is een familiebedrijf uit het Noord-Brabantse Oosterhout. Ze maken er koekjes, om precies te zijn aperitief biscuits en verschillende crackers. Er werken zo’n 220 medewerkers verspreid over vier vestigingen, waarvan twee in Nederland, één in Duitsland en één in Frankrijk. Henri Verhagen kreeg in 2002 de kans om het bedrijf over te nemen, nadat bleek dat niemand uit de oorspronkelijke familie dat wilde. Voor alle handmatige klussen zoals stickers aanbrengen, ompakken en assortimenten samenstellen, werkt De Kroes samen met MidZuid en de Risse Groep.