Sociaal ondernemerschap is geen kunstje dat je van de ene op de andere dag doet. Het is een manier van werken die je tot in je vezels moet voelen. Wist je dat er in West-Brabant al tientallen organisaties zijn die al jaren inclusief zijn, zoals ze dat noemen? Daarmee bedoelen we dat ze kansen bieden aan mensen voor wie werk niet vanzelfsprekend is. Dat zijn de founders en partners die zich meteen aan hebben gesloten bij MetWerk. Daarnaast zijn er talloze organisaties die klaar zijn voor de eerste stap naar sociaal ondernemerschap. De wil om goed te doen is anno 2021 groter dan ooit tevoren. Ondanks de beperkingen waarmee we nu moeten leven, is dat een mooie ontwikkeling, vindt ook Luuk Hammechter. Hij is projectleider van MetWerk en hoopt dat organisaties die zich verbonden voelen zich de komende tijd aansluiten bij de club.
De gedachtegang van MetWerk is duidelijk: laten zien dat sociaal en succesvol ondernemen heel goed samen kunnen gaan. Organisaties die bij MetWerk passen worden hier direct mee aangesproken en zijn welkom om zich aan te sluiten. “We merken dat onze leden behoefte hebben aan verhalen over sociaal ondernemerschap”, vertelt Luuk. “Successen, kansen, fouten waarvan we kunnen leren. Kortom: echte verhalen van hoe het werkt. Die laten we zien op onze inspirerende events en korte bedrijfsbezoeken die een uniek kijkje in de keuken geven of tijdens een praktische masterclass voor hr-professionals. Zoiets kan natuurlijk alleen slagen als je een grote club gelijkgestemden bij elkaar hebt. Die zijn we nu aan het bouwen.”
Van werkgevers, voor werkgevers
Luuk doet dat natuurlijk niet op eigen houtje en daar ligt ook meteen de kracht van MetWerk. De club wordt gedragen door werkgevers en tegelijk ondersteund door de initiatiefnemers WVS, MidZuid, UWV en ATEA Breda. De koplopers noemen we founders, zitten deels in het bestuur en dragen daarmee als het ware hun verantwoordelijkheid voor het slagen van MetWerk. Henri Verhagen van koekjesfabriek De Kroes is verkozen tot voorzitter. Luuk is blij met zo’n bedreven bestuurder: “Hij begrijpt als geen ander wat werk voor iemand kan betekenen. Tegelijk is hij ondernemer pur sang, verstaat hij het vak van verbinden en is bovendien een echte doener. Netwerken en het samen met elkaar projecten oppakken is overigens iets waar ik zelf ook sterk in geloof. Door elkaar te ontmoeten in settings als evenementen en workshops, heeft een MVO-beweging als deze veel kans om te groeien. We zijn al een tijdje bezig en aan het enthousiasme van het bestuur en alle teams eromheen zal het niet liggen.”
Noodzaak om te werken
Terwijl het managen van netwerkclubs bekend terrein is voor Luuk, is hij de afgelopen tijd compleet ondergedompeld in de wereld van sociaal ondernemerschap. “Dat kun je wel stellen. De rode draad is toch wel de enorme bevestiging die ik heb gekregen in de noodzaak om iedereen een kans te geven op werk. Dat geeft zoveel meerwaarde, veel meer dan je zou denken. In mijn directe omgeving zie ik mensen afhaken omdat ze geen baan meer hebben of moeilijk aan de slag komen. Het zou zo mooi zijn als zij weer zinvol en met plezier verder kunnen. Ons ultieme streven is dan ook dat in 2026 iedereen die dat wil en kan een baan zou moeten hebben in West-Brabant.”
Interesse?
Denk je bij het lezen van deze tekst: hier wil ik ook bij horen! Laat het ons dan weten. We vertellen je graag meer over wat een partnerschap precies betekent en wat je ervoor krijgt.