loader image

Benut de talenten van 50-plussers

Nog maar vier jaar tot je pensioen en tóch nog voor een nieuwe baan gaan. Het komt vaker voor dan je denkt. Werken maakt gelukkig en dat is niet leeftijdsgebonden. De populariteit bij werkgevers helaas wel. “Onterecht”, vindt ook Bas Wisse van Anders Werkt. “Ik zie dat juíst mensen van 50+ betrouwbaar, gedreven en bovendien honkvast zijn. Daarbij: ze kunnen écht nog wel een tijdje mee.” Dat bewijzen ook de resultaten van een uniek coaching traject voor mensen die vastliepen in hun werk, soms al jarenlang thuis zaten en de hoop op een baan al zo’n beetje op hadden gegeven. “Van de 38 deelnemers hebben er nu 21 een vaste baan. MetWerk speelde hierin een belangrijke rol.”

“Een paar maanden geleden vroegen we de 75 founders en partners van MetWerk of ze open stonden voor een gesprek met onze mensen”, vertelt Bas. “Daar kregen we best veel reacties op en er zijn ook leuke gesprekken uit voortgekomen. Heel waardevol! Sowieso vind ik het fijn om deel uit te maken van een netwerk in de regio dat zich specifiek richt op inclusief ondernemerschap. Op alle vlakken blijven we geïnspireerd.”

De aanpak
Over de aanpak is Bas heel duidelijk: “De kandidaten hoefden we niet nóg een keer te vertellen hoe ze een sollicitatiebrief moeten schijven”, steekt Bas van wal. “Of ze verplichten om een workshop te volgen omdat dat nou eenmaal de procedure is. Dit gaat over kennis delen, kijken naar wat iemand zelf wil, benutten van talent en zelfs een beetje experimenteren. Als je er samen achter komt wat iemand nodig heeft en daar zelf ook in gaat geloven. Dan kom je tot iets.”

Hoor wat er juist níet wordt gezegd
Bas’ ervaring in de horeca kwam daarbij  goed van pas. “Ik heb daar een flinke dosis mensenkennis opgebouwd en geleerd om te horen wat er juist niét gezegd wordt.” 7 Jaar geleden solliciteerde hij op deze functie. “Ik heb geen diploma of certificaat in social work, maar ik ben vooral aangenomen om mijn persoonlijkheid en soft skills. Omdat ik geen theorie tot me had genomen, moést ik wel vanuit mijn gevoel te werk gaan en dat gaat nog steeds best goed.”

Wekelijkse sessies op inspirerende plekken
“We hielden wekelijkse groepssessies op unieke locaties. Zoals de grote kerk in Breda en het NAC stadion. Geloof het of niet, het werkt. Die plekken zorgen voor saamhorigheid en dagen je uit om net dat ene stapje extra te zetten. Daar behandelden we de uitdagingen waar iedereen mee worstelde. Past deze vacature bij je? Zo ja, hoe pak je het aan om te solliciteren? Iemand kreeg de tip om eens te stoppen met denken en gewoon te bellen naar het bedrijf om te zeggen dat ze er wilde werken. Praktisch, maar waardevol. Dat je iets voor iemand kunt betekenen, zorgt ervoor dat je in je kracht komt te staan. Bovendien kregen ze zelf ook weer inspiratie, moed en energie om door te gaan met hun eigen plan.”

Connectie, aansluiting en luisterend oor
“Weet je”, vult Bas aan. “Ik denk dat iedereen behoefte heeft aan connectie, aansluiting en een luisterend oor. Als je op een gelijkwaardige manier met iemand communiceert en hem of haar echt het gevoel geeft dat jullie samen hetzelfde doel hebben – bijvoorbeeld de persoon in kwestie een stap vooruit helpen – is er veel mogelijk. Met die basis ga ik ieder gesprek en ieder project aan.”

IJsbad
Bij coaching hoort soms ook uit je comfortzone stappen. “In de laatste sessie deden we een ademhalingsoefening, gevolgd door een ijsbad. Natuurlijk alleen voor de kandidaten die daar voor openstonden. Dat heeft veel teweeg gebracht joh. Het gaat erom dat je meer kan of durft dan je denkt. Door dat te laten ervaren bestaat de kans dat de kandidaat in kwestie die moeilijk te nemen stap tóch neemt.”

“Als je erna dan in de enquête leest dat ze het zo het fijn vonden om met ‘lotgenoten’ te praten en dat ze het gevoel gaf er niet alleen voor de staan, wist ik dat we iets goed hadden gedaan. Aan werkgevers uit de regio hebben we toen gevraagd wie er open stond voor een gesprek met ze. Zo veel reacties! De meesten hebben dan ook een baan gevonden bij één van deze organisaties.”

Pak je kans
In de media worden vaak de talenten van 50-plussers belicht: ze hebben kennis, gaan voor kwaliteit en hebben de nodige ervaring. In de praktijk blijkt deze doelgroep het toch zwaar te hebben in sollicitatieprocedures. Bas blijft zich in zijn baan bij Anders Werkt hard maken om die ontwikkeling te doorbreken. “Kijk verder dan een overgekwalificeerde cv en sta open voor een gesprek. 50-plussers zijn betrouwbaar, gedreven, honkvast en kunnen écht nog wel een tijdje mee. En mocht je het willen weten: de dame die stopte met denken en belde naar dat bedrijf, heeft nu een vaste baan. Daar doe je het toch voor.”